Friday 6 March 2015

Sever brez severnega sija

Še en skupinski izlet, tokrat s pomočjo rent-a-car-ja. Destinacija - skrajna severna točka Shetlandskih otokov, oz. najsevernejša točka britanskega otočja, ki se nahaja na otoku Unst.
2 trajekta, skoraj 400 km vožnje (tukaj nimamo avtocest) ter večerja v Frankie's Fish & Chips (naj fish'n'chips restavracija 2014/2015 v Združenem kraljestvu) in preveč optimistično čakanje na severni sij (še tretjič neuspešno). Več besed pa ob fotografijah.

Zemljevid v vetru ne pomaga. Smo pa veseli.
Vmesni otok Yell. Tam je večinoma prazna ravnina.
Ustavimo se samo zato, da nahranimo ponije.
Veter v grivi.
Hitro naprej proti Unstu.
Zares hitro (dolge ravne in prazne ceste ter test naše "zverine").
...naša "zverina" pa sicer izgleda takole.
Igranje na čoln-ksilofon.
Ko ceste zmanjka, je treba peš. Polurna hoja po leseni poti nad močvirnasto monotono pokrajino.
Vredno hoje.
Ekipa. Hvala vetru za postrani fotografijo.
Niso samo v Londonu. In lahko so tudi kavarna.
Skrajna severna točka otoka s pogledoma na najsevernejši britanski svetilnik Muckle Flugga.
Na poti nazaj je vse skupaj še bolj močvirnasto in brez lesene potke.

Bobbyjeva avtobusna postaja. Zgodba: otrok po imenu Bobby se je pred leti na poti v šolo vsak dan do postaje pripeljal s kolesom. Nakar se je občinski svet odločil odstraniti postajo (češ, da je nepotrebna), kar pa malemu Bobbyju seveda ni bilo všeč. Zato jim je sedemletnik napisal pismo, da postajo uporablja kot zatočišče za svoje kolo, medtem ko je on v šoli. To se jih je dotaknilo dovolj močno, da so postajo opremili celo s kavčem in televizijo (in še marsičem). Zadnja leta pa domačini vsako leto postajo preuredijo glede na neko aktualno temo.  Lani so jo tako posvetili preminulemu Nelsonu Mandeli.

Notri je tudi vpisna knjiga :)
Obisk gradu Muness iz leta 1598.
Spomenik tragične nesreče, ko je leta 1881v nevihti življenje izgubilo 53 lokalnih ribičev (skoraj celotna moška populacija v bližnji vasi).
Haunted House (hiša strahov) na otoku Yell. To ime je dobilo zaradi nekih najdenih okostij pod hišo. Dovolj strašno, da je zgradba (nekoč mlin) nenaseljena že okoli 100 let. Sicer pa nič posebno strašnega... 
...dokler ob hiši ne naletiš na okostje ovna!





No comments:

Post a Comment